5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü kapsamında okulumuz Gıda Teknolojileri alan öğretmeni Samiye Salbaz ve 11 ATP/A Gıda öğrencilerinden Berkay Alkan Süren , Zuhal Sakarya ,Aymira Kaya , Fatmanur Özdemir, Emine Nazlı Kaya , Şükrü Efe Aynacıoğlu ve Tuana Yörümez isimli öğrenciler günle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla tuvaletlerden çıkan öğrencilerin ellerinden sürüntü alıp uygun besiyerlerine ekim yaparak ellerde gelişen fekal(dışkı) kaynaklı mikroorganizmaların sayımlarını yapmışlardır. Bazı öğrencilerin ellerinden tuvaletlerden çıkar çıkmaz ,bazılarının ellerinden ellerini 20 saniyeden az bir süre yıkadıktan sonra ,bazı öğrencilerin ellerinden ise ellerini 20 saniyeden uzun bir süre yıkadıktan sonra sürüntü alınarak uygun besiyerlerine ekimler yapılmış ve ekim sonucu gelişen mikroorganizma sayıları arasında kıyaslamalar yapılmıştır. Ellerinden tuvaletlerden çıkar çıkmaz sürüntü alınan öğrencilerin ellerinde ortalama 328 kob/cm2 fekal kaynaklı mikroorganizma ve 20 saniyeden az bir süre yıkadıktan sonra sürüntü alınan öğrencilerin ellerinde ortalama 24 kob/cm2 kadar gelişim gözlenirken 20 saniyeden uzun süre ellerini yıkayan öğrencilerin ellerinde ise hiç mikroorganizma gelişimi gözlenmemiştir. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroorganizmalar basit bir soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir. Bu sebeple el yıkama, enfeksiyon kontrol önlemlerinin en kolay uygulanabilen ve en etkili yöntemlerinden birisidir. DSÖ "Ellerinizi yıkayarak HAYAT KURTARIN" sloganıyla bu günü duyurmuştur.
Kaynak: http://hider.org.tr/HaberDetay.aspx?id=556
Adres:
Hacı Bayram Mh. Çankırı Cd. No 41 Pk 06050 Altındağ / ANKARA
Telefon
(312) 311 45 29