GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI
Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bir nesil için insanların tükettiği gıdalar çok önemlidir. Dünya nüfusunun gittikçe artması sağlıklı ve bol gıdaya olan ihtiyacı da artmıştır. Teknolojik gelişmeler gıda sektöründe de kendini hissettirmektedir. Geleneksel üretim çekileri yerini bilimsel üretime bırakmaktadır. Bu alandaki teknolojik buluşlar, yeni gıda formülleri, ürün çeşitlerinin artması, tüketicinin damak zevkinin ve sosyal yaşantısının değişmesi, ambalajlamanın önem kazanması, gramajda çeşitlenme ihtiyacının doğması gibi faktörler gıda endüstrisinde ilkel yöntemlerin terk edilmesini zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde tarım alanında yaşanan gelişmeler gıda sektörümüze de yansımış bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimi artmıştır. Tahıl, süt, meyve, sebze, çay, yağ, et, balık, fermantasyon (mayalanma) ürünlerinin yanı sıra şekerli ürünler ile ilgili üretim ve işleme tesisleri yurt geneline yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak da işlenmiş gıda ürünlerinin ihracatı artmış ve bu gelişmeler gıda sektörünün ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır.
Gıda Teknolojileri alanında gıda ile ilgili üretim süreçlerinin her aşamasında görev alabilecek teknik ara eleman yetiştirmek üzere gereken eğitim öğretimi vermek ve gıda teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ATÖLYELER
Gıda Teknolojisi Alanımız tarımsal veya hayvansal gıdaların analizlerini yapabilen, gıda kontrol proseslerini yürüten teknisyenler yetiştirilmekte olup her türlü gıda üretim tesisinde gıda kontrol teknisyeni olarak görev yapabilmektedirler.
Alanımızda 3 adet mesleki laboratuvar bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarda gıda hijyeni ve gıdalarda mikrobiyolojik analizler, gıda muhafaza ve ambalajlama teknikleri, gıda üretim teknolojileri, gıda kalite kontrol ve gıda üretim makineleri konularında uygulamalı eğitimler verilmektedir.
UYGULANAN PROGRAMLAR
Okulumuzda Gıda Teknolojisi alanı Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek programı olarak 2 türlü program uygulanmakta olup ,Anadolu teknik programına her yıl 30 öğrenci liselere giriş sınavı puanı sonucuna göre kaydedilmektedir.
9-10 ve 11. sınıfta mesleki uygulama dersleri ile ortak dersleri gören öğrencilerimiz 12. sınıfta Anadolu Teknik Programı öğrencileri seçtikleri akademik destek paketine göre (sayısal, sözel, eşit ağırlık veya yabancı dil) üniversite sınavına hazırlık kapsamındaki dersleri , Anadolu Meslek Programı öğrencileri ise İşletmelerde Mesleki Eğitim almaktadır. Anadolu Teknik programı öğrencilerimizin 11. sınıf sonunda toplam 40 iş günlük staj eğitimini de tamamlamaları gerekmektedir.Öğrencilerimiz stajlarını gıda üretimi, analizi ve işlemesi yapan resmi veya özel kurumlarda yapabilmektedir. Mezun olan öğrencilerimize meslek lisesi diploması yanında "İş Yeri Açma Belgesi" de düzenlenmektedir
SERTFİKA ALANLARI
Gıda Kalite Kontrol
Bitkisel Yağ İşleme
Çay İşleme
Hububat İşleme
Süt İşleme
Et İşleme
Meyve ve Sebze İşlem
İSTİHDAM ALANLARI
Gıda Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Kamu ve özel laboratuarlarda,
2. Kalite kontrol laboratuarlarında,
3. Süt ürünleri üreten işletmelerde,
4. Sebze ve meyve ürünleri üreten işletmelerde,
5. Hububat ürünleri üreten işletmelerde,
6. Zeytin ürünleri üreten işletmelerde,
7. Çay üretimi yapan işletmelerde vb. yerlerde çalışabilirler.